Sunday, April 22, 2007

Besteforeldres foreninger og organisasjoner


"Barna må stille de riktige spørsmålene. Og voksne må svare." Det skriver filosofen Arne Johan Vetlesen på baksiden av Morgenbladet (20. - 26.april). Han peker på dilemmaet vi som voksne konstant står overfor når vi skal være foreldre, forbilder og ikke minst (klokere)besteforeldre, og barn kan komme til å spørre: Hvorfor fortsetter vi å reise med fly til ferier i utlandet når dere vet at fly er den mest klimaskadelige reisemåten? Forklar oss sammenhengen mellom at vi er så rike her og de er så fattige der?
Trenger barn virkelig 400 leker hver? Eller hvorfor må sengetøy, klær og ransler være pyntet med merket til leketøysprodusenter? Her lukter bloggen min av moralisme kanskje? Jada, men det er noen som prøver å gjøre noe med denne galskapen gjennom rollen som besteforeldre - det finnes noen som har laget klubb, eller mer formelt kanskje - organisasjoner. Jeg prøver å finne disse gruppene, finnes det mange mon tro?
her er de jeg fant gjennom et raskt søk, men det finnes sikkert flere:


  • Besteforeldre.no er et uavhengig nettsted, redaktøren er Oddbjørn Evenshaug, han med Utviklingspsykologiboka som "alle" har lest eller hatt som pensum. Dette må være et roverdig sted å finne stoff på om besteforeldre i Norge.

  • Besteforeldre krever en ansvarlig klimapolitikk - Framtiden i våre hender har laget en undergruppe for besteforeldre som vil aksjonere, her kan en støtte et klimaopprop blant annet. Gode besteforeldre som Kåre Willoch, Ebba haslund, Hermod Skånland, reiulf Steen og rakel Surlien med flere er med.

  • Skolebesteforeldre heter et prosjekt i skolen for å utvikle kontakt og samhandling mellom barn og eldre personer som skal fungere som skolens besteforeldre.

  • Historikeren Randi Aas har skrevet bok om Bestemødrene på Stortings plass (Emilia). Hver onsdag i 20 år, fra 1983 til 2003, delte denne gjengen med godt voksne damer ut løpesedler mot atomvåpen og for fred og miljøvern i forbindelse med Stortingets spørretime. At de bare var kvinner, skyldtes at "bestefedrene" aldri møtte opp, enda de ble etterlyst ved en rekke anledninger. De var lei av å reduseres til umælende fotsoldater og bestemte seg for å bruke aksjonsformen til mødrene på Maiplassen i Buenos Aires.

No comments: